Sağlık turizmi, ülkemizde ve dünya genelinde öne çıkan ve her geçen gün gelişmeye devam eden önemli bir sektördür. Birçok özel muayenehaneye sahip doktorlar veya sağlık kuruluşları, sağlık turizminin bir parçası olabilmek için çeşitli adımlar atarlar. Hasta memnuniyetini sağlamak ve doğru hizmet sunmak, sağlık turizminde yer almanın temel unsurlarıdır. Yurtdışından gelecek hastalara güven vermek içinse sağlık turizmi yetki belgesi gereklidir. Devlet teşviklerinden faydalanmak ve yasal koşulları karşılayabilmek için de sağlık turizmi yetki belgesi bulunması önemlidir.
Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Nedir?
“Sağlık turizmi yetki belgesi nedir?” sorusunu 13 Temmuz 2017 tarihinden bu yana gündemde olan ve “Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkındaki Yönetmelik” kapsamında uygulanan bir belgedir şeklinde yanıtlayabiliriz.
Bu belge aracılığıyla sağlık kuruluşları sağlık turizmi alanında faaliyet gösterebilirler; aksi halde belgesi olmayan kuruluşlar bu alanda işlem yapamazlar. Yetki belgesi, bakanlık tarafından zorunlu kılınmıştır.
Sağlık turizmi yetki belgesinin birçok faydası bulunmaktadır. İlk olarak, sağlık turizmine yönelik adımlar atabilmek hasta portföyünü genişletmede önemli bir avantaj sağlar. Bu belgeye sahip olmanın ardından Türkiye Ticaret Bakanlığı’nın teşviklerinden yararlanma imkanı doğar. Günümüz şartlarında yaklaşık 70 milyon TL‘ye kadar devlet teşvikleri sağlık turizminden faydalanabilir.
Sağlık turizmi yetki belgesi aynı zamanda hastalar açısından da çeşitli avantajlar sunar. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış bir kurum olduğu bilgisi, potansiyel hastaların güvenini artırabilir. Sağlık turizminde etkili adımlar atabilmek için yurtdışındaki firmalarla ortaklıklar kurmak önemlidir. Bu tür firmalara karşı güvenilir bir kurum olduğunu göstermek ve daha kolay iş birlikleri yapabilmek için sağlık turizmi yetki belgesi büyük öneme sahiptir.
Son olarak, sağlık turizmi yetki belgesi, kurumun yasal şartlara uygun şekilde yurt dışından gelecek hastalara erişimini destekler.
Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Nasıl Alınır?
Peki sağlık turizmi yetki belgesi nasıl alınır? Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkındaki Yönetmelik kapsamında, Sağlık Turizmi iki farklı türde kuruluştan birinin olması gerekmektedir. Bu kuruluşlar; Sağlık Bakanlığı tarafından izin verilen sağlık kuruluşları ya da A grubu seyahat acentalarıdır. İşletmelerin belge alabilmek için farklı kriterlere uygun olmaları gerektiği sağlık kuruluşu veya aracı kuruluş olup olmadıklarına bağlıdır. Belirlenen kriterlerin karşılanmasının ardından, yetki belgesi için gerekli başvuru dosyası hazırlanabilir ve başvuru süreci sağlık müdürlüğü üzerinden gerçekleştirilebilir.
Sağlık Kuruluşları İçin Yetkinlik Kriterleri
Bir sağlık kuruluşu olarak sağlık turizmi yetki belgesi için başvuruda bulunulduğunda, şirketinizin uygun olması gereken bazı kriterler vardır. Bunlardan biri, uluslararası sağlık turizmi biriminin kuruluş içinde yer almasıdır. Bu tür bir birim oluşturabilmek için en az 2 kişiye ihtiyaç vardır: bir birim sorumlusu ve bir yardımcısı. Çalışan personelin yabancı dil bilmesi gerekmektedir. Birim sorumlusu en az 5 yıl deneyime sahip bir hekim olmalı ve yabancı dil bilmelidir. Yardımcı personel ise yabancı dil bilen herhangi bir çalışan olabilirıt sistemi olması gerekmektedir. Sağlık kuruluşları, yabancı hasta kayıt sistemi üzerinden gelen hastaların kaydını yapmakla yükümlüdür. Bu sistem e-nabız ile entegre olmalı ve turistin sağlık durumuyla ilgili bilgilerin yanı sıra pasaport ve uyruk bilgilerini de içeren sekmeler bulunmalıdır.
Sağlık kuruluşunun yetki belgesi alabilmesi için sağlık kalite standartlarına uyması gereklidir ve yapılan değerlendirmeler sonucunda en az 85 puan almalıdır. Bu kriterler hastaneler ve ADSM için geçerlidir ancak klinikler ve muayenehaneler bu adımın dışındadır.
Yetki belgesi alan bir kuruluşun, doktor hakkında bilgi edinebileceği ve yapılan işlemlerin detaylı olarak anlatıldığı çok dilli bir web sitesine ihtiyacı vardır. Hazırlanan web sitelerinin en az 2 farklı dil seçeneği sunması gerekmektedir.
Son olarak, bir sağlık kuruluşunun veya muayenehanenin sağlık turizmi yetki belgesi alabilmesi için ödeme altyapısına sahip olması gerekir; dolayısıyla döviz cinsinden ödemeleri kabul edebilecek bir alt yapıya sahip olmalıdır.
Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Güncel Maliyetleri
Her yıl değişen maliyet listesine göre, 2024 verilerine göre sağlık turizmi yetki belgesinin maliyetleri şu şekilde sıralanabilir:
- Sağlık turizmi yetki belgesi ücreti: 10.300,00 ₺ (Bakanlık Harcı)
- TÖMER yabancı dil sınavı
- Yabancı hasta kayıt sistemi
- Web sitesi maliyetleri ve personel giderleri
Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Alabilmek İçin Sağlık Kuruluşunun İhtiyaç Duyacağı Evraklar
Bir sağlık kuruluşunun, belirtilen nitelik kriterlerini yeni getirmelerinin ardından çeşitli belgeleri toplaması ve bu belgelerle başvuru yapması gerekmektedir. Sağlık turizmi belgesi için gerekli başvuru evrakları şunlar olabilir:
- Başvuru dilekçesi
- İmza sirküleri
- Mesul müdür imzalı yetki belgesi başvuru formu
- Personel yeterlilik belgeleri
- Ruhsal ve faaliyet izin belgesi
- Ticaret sicil tasdiknamesi
- Uluslararası sağlık turizmi birimi kuruluş dilekçesi
- Web site taahhüt dilekçesi ve ekran görüntüleri
- Yabancı hasta kayıt sistemi ekran görüntüleri
Aracı Kuruluşlar İçin Yetkinlik Kriterleri
Sağlık turizminde faaliyet gösterecek bir aracı kuruluş olarak hizmet sunacak bir şirket için yetkinlik kriterleri ve gerekli belgeler değişebilir. Aracı kuruluşun seyahat acentesi işletme belgesine sahip olması gerekmektedir ve bu belgeye göre A, B ve C sınıfları şeklinde ayrılır. Sağlık turizmi yapmak isteyen bir kuruluşun, A grubu seyahat acentesi olması gereklidir. Sağlık turizmi yetki belgesi almak isteyen bir firmanın üç farklı kurumla anlaşma imzalaması gerekmektedir ve bu protokoller sonucunda imzalanan firmalar da sağlık turizmi yetki belgesi almalıdır.
Yabancı hastaların acentalarla iletişime geçebilmesi için firma çağrı merkezi altyapısına sahip olmalıdır. Çağrı merkezi altyapısı içerisinde en az iki yabancı dil bilen personelin bulunması gerekmekte olup, bu dillerden birinin İngilizce olması zorunludur.
Acentada çalışanlar dahil olmak üzere çağrı merkezi dışında en az iki yabancı dil bilen personel daha istihdam edilmelidir ve bu personellerden en az birinin İngilizce bilmeleri gerekmektedir. Son olarak, acentanın en az üç dilde (Türkçe, İngilizce ve diğer) bilgi sunan bir web sitesine sahip olması gerekmektedir. Bu web sitesinde sağlık turisti tarafından alınacak hizmetler ve protokol imzalanmış sağlık kuruluşları hakkında detaylı bilgilerin yer alması önemlidir.
Aracı Kuruluş Yetki Belgesi Güncel Maliyetleri
Yetki belgesi almak isteyen aracı kuruluşlar için maaliyet listesi aşağıdaki gibidir:
- Yetki Belgesi Ücreti: 10.300,00 ₺
- TÖMER Yabancı Dil Sınavı: 3.500,00 ₺
- Hizmet İhracatçıları Birliği Üyelik Aidatı (2024): 35.004,38 ₺
- Acenta Unvan Başvuru Ücreti: 25.000,00 ₺
- Kültür ve Turizm Bakanlığı Teminatı: 7.000,00 ₺
- TÜRSAB Üye Kayıt Ücreti (2024): 359.476,51 ₺
- TÜRSAB Yıllık Aidatı: 17.973,85 ₺
Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Alabilmek İçin Aracı Kuruluşun İhtiyaç Duyacağı Evraklar
Sağlık turizmi yetki belgesi almak isteyen aracı kuruluşun istenen kriterleri sağlaması ardından başvuru yapabilmesi için bazı evraklara ihtiyacı vardır. Başvuru dosyasında yer verilmesi gereken evraklar aşağıdaki gibidir:
- A grubu seyahat acentası işletme belgesi örneği
- En az 3 sağlık tesisiyle imzalanmış sağlık turizmi protokolü (anlaşmalı sağlık tesislerinin de yetkinlik belgesi olması gerekmektedir.)
- Adli sicil beyanı
- Acenta unvanına ilişkin taahhütname
- Personel yeterlilik belgeleri
- Önceki yıla ait yıl sonu bilançosu